Szállás Sátoraljaújhely, szállásfoglalás, programok, látnivalók egy helyen.

útiterveim Belépés
Hétvégére
Következő nyaralásra
Egyszer megnézném

Sátoraljaújhelyről röviden

Sátoraljaújhely város Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A Sátoraljaújhelyi járás és kistérség székhelye. A város Észak-Magyarországon, a Zempléni hegyvidék, régi nevén Eperjes-Tokaj Érchegység északkeleti részében, a szlovák határ mentén fekszik, Miskolctól közúton 82 km-re. Három tájegységet köt össze: a Bodrogköz, a Hegyköz és a Hegyalja „kapuja”.

A város rangját több mint 750 éve kapta, komoly hagyományokkal és történelmi múlttal, számos építészeti értékekkel, sajátos felvidéki kisvárosi hangulattal rendelkezik. A környék természeti adottságaiban rejlő lehetőségek mértéke felbecsülhetetlen. Megtalálhatók itt a téli sportok iránt érdeklődők szórakozási lehetőségei, hagyományos fesztiválok módot adnak a kulturált szórakozásra. Említhetnénk a természetjárást és a méltán híres tokaji bor kapcsán a borturizmust is.

Kárpát-medencei viszonylatban is egyedülálló látványossága a város fölé magasodó Szár-hegy tetején és az odafelé vezető út mentén található Magyar Kálvária emlékmű együttes. Sátoraljaújhely központjában, a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön mellett működik a Magyar Büntetés-végrehajtás Múzeumi Kiállítóhelye. Az ősi helyi borkultúra tanúi a Bortemplom alatt húzódó pinceágak. Sátoraljaújhely híres borpincékkel rendelkezik, közöttük a zsólyomkai és az ungvári pincékkel. Ez az egyetlen város, ahol "templomot" emeltek a bornak.

A Sátoraljaújhelytől alig 3 km-re északra található Széphalom a XIX. század eleji nagy nyelvújítás központja volt, a mozgalom vezéralakja Kazinczy Ferenc (1759-1831) lakott itt, családi sírkertje igazi zarándokhely. A kertben található Magyarország egyetlen anyanyelvi múzeuma a Magyar Nyelv Múzeuma is.

Az aktív kikapcsolódás és az adrenalin szerelmesei is megtalálják a megfelelő szórakozási lehetőségeket, csak el kell látogatni a Zemplén Kalandparkba, ahol többek között 85 km/h-s átcsúszó, Monti pályák, 4 fokozatú kalandpark, és a térség leghosszabb bob pályája, a téli időszakban pedig 3 sípálya várja a sportolni vágyókat.

Értékelések  Írjon értékelést

Nézz körül máshol is

 
Ez az oldal cookie-kat használ, hogy biztosítsa a legjobb felhasználói élményt. Rendben